Hoe kan ik Roy Data schadevrije jaren opvragen?

Als u een autoverzekering op uw naam heeft staan bouwt u schadevrije jaren op. Schadevrije jaren zijn jaren dat u geen schade heeft geclaimd bij uw verzekeraar. Schadevrije jaren zijn gunstig, want hoe meer schadevrije jaren u heeft opgebouwd, hoe meer premiekorting u krijgt. Dat betekent dat uw autoverzekering voordeliger wordt. Schadevrije jaren worden tegenwoordig geregistreerd in Roy Data. Dit gebeurt na het beëindigen van de verzekering. De verzekeraar registreert de schadevrije jaren in Roy Data, zodat deze zichtbaar zijn voor andere verzekeraars. Uw nieuwe verzekeraar kan de schadevrije jaren vervolgens toevoegen aan uw polis. Niet alleen verzekeraars kunnen gegevens in Roy Data opvragen. U als verzekeringsnemer kunt dat ook. Op Geennee.nl leggen we u uit hoe u dat doet.

De Vereende autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

schadevrije jaren roy data

Wat betekent Roy Data?

Roy Data staat voor Royementsverklaring-Database en is de centrale database van Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (Stichting EPS). Als u uw autoverzekering opzegt, registreert de verzekeraar uw opgebouwde schadevrije jaren in de database. Wanneer u een nieuwe autoverzekering afsluit, raadpleegt uw nieuwe verzekeraar Roy Data om te zien hoeveel schadevrije jaren u heeft. Op deze manier kan de verzekeraar de juiste premiekorting toekennen. Doordat alles digitaal wordt vastgelegd, hoeft u bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering geen royementsverklaring meer aan te leveren.

De Vereende autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Waarom worden schadevrije jaren in Roy Data geregistreerd?

Vroeger kreeg u na het opzeggen van een verzekering een royementsverklaring. Hierin stond vermeld welk aantal schadevrije jaren u had opgebouwd met het voertuig. Deze verklaring werd eenmalig verstrekt en moest u bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering aan uw nieuwe verzekeraar tonen om uw opgebouwde schadevrije jaren te behouden. Zo kon u uw schadevrije jaren aantonen.

Per 1 september 2007 zijn verzekeraars echter overgestapt op een digitaal systeem: Roy Data. Sindsdien registreren verzekeraars hier de opgebouwde schadevrije jaren, na het beëindigen van de verzekering. Het kwijt raken of het niet ontvangen van de royementsverklaring is sindsdien niet meer aan de orde, omdat alle gegevens digitaal worden geregistreerd.

Hoe kan ik mijn schadevrije jaren opvragen?

U kunt uw schadevrije jaren in Roy Data opvragen via de website van Stichting EPS. Dit doet u door middel van het inzagerecht formulier. Hier vult u uw persoonsgegevens in. Vervolgens verstuurt u het formulier, samen met een kopie van uw legitimatiebewijs, digitaal. Na het versturen van het formulier kan het even duren voordat u uw schadevrije jaren doorkrijgt. Dit duurt in de meeste gevallen maximaal 28 dagen.

Hou er wel rekening mee dat de data niet altijd actueel zijn. Schadevrije jaren van uw lopende autoverzekering staan namelijk nog niet geregistreerd en kunt u daarom ook niet opvragen via Stichting EPS. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw verzekeraar. Uw schadevrije jaren staan ook op het polisblad dat u elk jaar van de verzekeraar krijgt.

Sluit direct een autoverzekering af via Geennee.nl

Bent u van plan een nieuwe autoverzekering af te sluiten? Op Geennee.nl kunt u eenvoudig verzekeringen vergelijken en alvast een indicatie van de premie berekenen. Heeft u negatieve schadevrije jaren? Dan is het soms lastig om een autoverzekering bij een reguliere maatschappij af te sluiten. U kunt dan altijd nog terecht bij de Vereende. De Vereende is gespecialiseerd in het verzekeren van bijzondere risico’s. Heeft u nog vragen? Neem dan vooral contact met ons op! Wij helpen u graag met het verzekeren van uw auto.

Bereken direct de premie voor uw autoverzekering via De Vereende!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op