vrouw met smartphone en laptop

De centrale database Roy Data

Geennee maakt verzekeren mogelijk.

Bereken premie De Vereende autoverzekering

Verzekeren lukt niet?

Wij hebben altijd mogelijkheden

Geennee is gespecialiseerd.

Wij zoeken altijd naar een oplossing

Bijzondere risico's.

Wij zijn gespecialiseerd in bijzondere risico’s

Alles over Roy Data

Roy Data is de centrale database van Stichting EPS (Efficiënte Processen Schadeverzekeraars). Gedurende de looptijd van uw autoverzekering bouwt u schadevrije jaren op. Uw verzekeraar registreert de schadevrije jaren in Roy Data. Als u de verzekering beëindigt, kunt u deze schadevrije jaren weer gebruiken voor een nieuwe autoverzekering. De nieuwe verzekeraar raadpleegt Roy Data om te zien hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Zo kunnen ze de juiste premiekorting toekennen.

Voor wie is Roy Data bedoeld?

Roy Data is  bedoeld voor zowel verzekeraar als verzekeringsnemer. Bij het opzeggen van een autoverzekering is de verzekeraar verplicht om het aantal opgebouwde schadevrije jaren in Roy Data te zetten. Elke verzekeraar kan gegevens opvragen in Roy Data. Als u een nieuwe autoverzekering afsluit, zal de verzekeraar uw schadevrije jaren controleren in Roy Data. Zo weet u zeker dat u de juiste premiekorting krijgen. U hoeft hier zelfs niets voor te doen. Tot 1 september 2007 was dit anders, want toen moest u uw schadevrije jaren aantonen met een royementsverklaring. Papieren verklaringen raken echter makkelijker kwijt, waardoor niet altijd kon worden vastgesteld hoeveel schadevrije jaren iemand had opgebouwd. Daarom zijn verzekeraars in 2007 overgestapt naar een digitaal systeem.

Hoe lang blijven mijn gegevens in Roy Data staan?

Gedurende de looptijd van uw verzekering zitten uw opgebouwde schadevrije jaren vast in uw autoverzekering. Bij het beëindigen van de verzekering komen deze opgebouwde schadevrije jaren vrij. Uw verzekeraar registreert ze vervolgens in Roy-data. Schadevrije jaren blijven echter niet onbeperkt geldig. Na het opzeggen van uw verzekering zijn uw schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig. Bij een enkele verzekeraar is dit zelfs maar 2 jaar, maar bij een ander weer 4 jaar of zelfs 5 jaar. Hoe lang schadevrije jaren bij uw verzekeraar geldig zijn vindt u in de polisvoorwaarden van uw verzekering.

Let op: schadevrije jaren worden pas in Roy Data gezet als uw autoverzekering is beëindigt. Loopt uw verzekering nog, maar wilt u uw schadevrije jaren weten? Dan kunt u contact opnemen met uw verzekeraar. Deze schadevrije jaren staan namelijk nog niet in Roy Data.

Roy Data inzien

U als verzekeringsnemer kunt u schadevrije jaren in Roy Data ook inzien. Dit gaat via de website van Stichting EPS. Daar kunt u het inzagerecht formulier invullen. Dit verstuurt u, samen met een kopie van uw legitimatiebewijs, via de website. Hou er wel rekening mee dat de data niet altijd actueel zijn. Als u nog een autoverzekering heeft lopen, zijn de schadevrije jaren die u tijdens deze looptijd heeft opgebouwd nog niet opgenomen in de database. Deze kunt u opvragen bij uw huidige autoverzekeraar. Daarnaast staan deze ook op het polisblad dat u jaarlijks krijgt.

Roy Data schadevrije jaren

Gedurende de looptijd van uw autoverzekering bouwt u schadevrije jaren op. Schadevrije jaren zijn jaren waarin u geen schade heef geclaimd bij de verzekeraar. Voor elk schadevrij jaar gaat u 1 trede omhoog op de bonus malus ladder. Hoe hoger u staat op de bonus malus ladder, hoe meer premiekorting u krijgt. Het bedrag dat u maandelijks voor uw autoverzekering betaalt, gaat dan dus omlaag. Door schadevrij te rijden kunt u bij de meeste verzekeraars een korting van wel 70 of 80% opbouwen. Deze schadevrije jaren worden, na het beëindigen van de verzekering, geregistreerd in Roy Data.

Roy Data opvragen

U kunt uw Roy Data gegevens online opvragen. Als verzekeringsnemer is het echter vaak niet nodig om de gegevens online in te zien. 1 keer per jaar krijgt u namelijk een polisblad van uw verzekeraar waarop het aantal opgebouwde schadevrije jaren staat. Bent u het polisblad kwijt of wilt u uw schadevrije jaren on Roy Data controleren? Dan kunt u via de website van Stichting EPS gebruik maken van het inzagerecht formulier. Hier vult u uw persoonsgegevens in. Na het versturen van het formulier kan het even duren voordat u uw schadevrije jaren doorkrijgt. Dit duurt in de meeste gevallen maximaal 28 dagen.

Roy Data klopt niet

Het kan voorkomen dat het aantal schadevrije jaren in Roy Data niet klopt. Bijvoorbeeld doordat uw vorige verzekeraar het verkeerde aantal schadevrije jaren heeft geregistreerd. Vermoedt u dat dit het geval is? Dan moet u contact opnemen met de verzekeraar die deze schadevrije jaren heeft geregistreerd. Die kan de juiste gegevens vervolgens aanpassen. Het heeft geen zin om hierover contact op te nemen met Stichting EPS. Zij kunnen en mogen namelijk geen schadevrije jaren aanpassen. Vergeet niet dat de gegevens in Roy Data niet altijd actueel zijn. Schadevrije jaren worden namelijk pas geregistreerd bij het beëindigen van een verzekering. Als u autoverzekering nog loopt, zijn deze schadevrije jaren dus nog niet geregistreerd.

Roy Data systeem

Het Roy Data systeem is de digitale database waarin verzekeraars schadevrije jaren registreren. Roy Data is een afkorting voor Royementsverklaring Database. Als u overstapt naar een nieuwe autoverzekeraar kan deze uw schadevrije jaren opvragen en toevoegen aan uw polis. Het is belangrijk dat het goede aantal wordt overgenomen, want aan de hand hiervan wordt uw no-claimkorting berekend. Dit is bepalend voor uw positie op de bonus malus ladder en voor de premie die u uiteindelijk gaat betalen. Doordat Roy Data een digitaal systeem is raken schadevrije jaren niet meer kwijt, zoals soms het geval was toen er nog met papieren royementsverklaring gewerkt werd.

Roy Data inzage

U kunt inzage in uw Roy Data gegevens aanvragen via de website van Stichting EPS. Dit doet u via het inzagerecht formulier. Hierop vult u een aantal persoonsgegevens in. Ook voegt u een kopie van uw legitimatiebewijs toe. Het kan wel een tijdje duren voordat uw aanvraag is verwerkt en u daadwerkelijk inzage krijgt in uw gegevens. U krijgt alleen inzage in schadevrije jaren na beëindigen van de verzekering. Als uw autoverzekering nog loopt, staan deze schadevrije jaren nog niet geregistreerd in Roy Data. Mocht u deze willen inzien kunt u contact opnemen met uw huidige verzekeraar.

Roy Data register

Het Roy Data register is een online database waar verzekeraars na het beëindigen van een verzekering uw opgebouwde schadevrije jaren registreren. Dit register is voor elke verzekeraar toegankelijk. Als u een nieuwe autoverzekering afsluit, kan de verzekeraar in het Roy Data register zien hoeveel schadevrije jaren u heeft.

Roy Data formulier

Heeft u een vraag aan Stichting EPS? Dan kunt u telefonisch contact opnemen of het contactformulier op de website gebruiken. U kunt ook een e-mail sturen naar [email protected]

Roy Data telefoonnummer

Tel: 088 – 7781122

Openingstijden:

Ma-vrij van 08.30 – 12.00 / 13.00 – 16.00 uur
Za-zo: gesloten

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Voor meer dan 800.000 klanten verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.2
Op basis van 3343 beoordelingen 92% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“We brengen transparantie in de verzekeringsmarkt en pluizen de kleine lettertjes voor je uit zodat je verzekerd bent van een goede verzekering”

foto Laura

Laura - Expert verzekeringen

Al jaren expert verzekeringen

Achtergrond expert foto Laura
Achtergrond afbeelding

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op