Wat kan ik doen als ik geweigerd ben voor een autoverzekering?

Bent u geweigerd voor een autoverzekering? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Gelukkig hanteert elke verzekeraar andere criteria bij het accepteren van een verzekering. Als de ene verzekeraar uw aanvraag voor een autoverzekering weigert, betekent dat niet dat de ander dat automatisch ook doet. Hier leest u om welke reden uw autoverzekering geweigerd kan zijn en hoe u na weigering alsnog een autoverzekering kan afsluiten!

CIS-registratie

First things first. Verzekeraars doen aan risicoanalyse. Ze kijken naar verschillende factoren in uw (verzekerings)verleden om te bepalen hoe groot de kans is dat u  een schadevergoeding claimt of de premie niet op tijd betaalt. Hoe hoger het risico, hoe meer premie u betaalt. Pas als het risico echt groot is, zal een verzekeraar uw aanvraag afwijzen.

Om te bepalen hoe groot het risico is, controleren verzekeraars altijd of u in de databank van Stichting CIS staat. CIS staat voor Centraal Informatie Systeem. Stichting CIS houdt alle belangrijke verzekeringsgegevens bij, zoals het aantal schadeclaims of wanneer iemand fraude heeft gepleegd.

Waarom is mijn autoverzekering geweigerd?

Er zijn verschillende reden waarom een verzekeraar uw aanvraag kan afwijzen. Wij noemen hier de belangrijkste redenen.

Te veel schades geclaimd

Alle verzekeraars kunnen in de landelijke database Roy Data zien hoe vaak u een schadeclaim heeft ingediend. Hierbij kijken ze vooral naar schades waarbij juridische bijstand van belang is, zoals diefstal of ruitschade. Als u vaak een schadeclaim heeft ingediend, gaan ze ervan uit dat u dit in de toekomst ook zult doen. Dat is voor de verzekeraar een reden om uw aanvraag voor een autoverzekering te weigeren.

Wanbetaling

Het kan natuurlijk voorkomen dat u een keertje te laat bent met het betalen van de verzekeringspremie. U krijgt dan niet direct een CIS-registratie. Uw verzekeraar zal u eerst een waarschuwing sturen, waarna u de premie alsnog kunt betalen. Wanneer u structureel de premie niet betaald, heeft u echter de kans dat uw verzekeraar de verzekering stopzet. De verzekeraar maakt hier vervolgens een melding van bij Stichting CIS. Deze informatie is vervolgens voor alle verzekeraars zichtbaar. De kans is dan groot dat u bij geen enkele verzekeraar een autoverzekering meer kan afsluiten.

Een rijontzegging

Als u een rijontzegging heeft gehad, betekent dit dat u voor bepaalde tijd geen motorvoertuig meer mag besturen. U kunt in verschillende situaties een rijontzegging krijgen, bijvoorbeeld voor het rijden onder invloed, doorrijden na een ongeluk, meer dan 50 kilometer per uur te hard rijden of voor rijden met een rijontzegging of een ongeldig rijbewijs. Ook wanneer uw rijontzegging weer is opgeheven, kan uw autoverzekering geweigerd worden.

Een strafblad

Wanneer u een strafblad heeft, zal u eerder geweigerd worden voor een autoverzekering, zelfs wanneer uw strafblad niets met uw rijgedrag te maken heeft. Verzekeraars zien iemand met een strafblad vaak als een verhoogd moreel risico. Hierbij gaan ze ervan uit dat iemand met een strafblad het minder nauw neemt met de verzekeringsregels. Hierdoor is het risico op schade voor hen te hoog.

Bereken direct de premie voor uw autoverzekering via De Vereende!