mensen overleggen
Home Strafrechtelijk verleden

Door een strafrechtelijk verleden geweigerd voor een verzekering

Geennee maakt verzekeren mogelijk.

Bereken premie verzekering

Verzekeren lukt niet ?

Wij hebben altijd mogelijkheden

Geennee is gespecialiseerd.

Wij zoeken altijd naar een oplossing

Bijzondere risico's.

Wij zijn gespecialiseerd in bijzondere risico’s

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Voor meer dan 800.000 klanten verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3697 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“We brengen transparantie in de verzekeringsmarkt en pluizen de kleine lettertjes voor je uit zodat je verzekerd bent van een goede verzekering”

foto Laura

Laura - Expert verzekeringen

Al jaren expert verzekeringen

Achtergrond expert foto Laura
Achtergrond afbeelding

Alles over verzekeren met een strafrechtelijk verleden

Bent u in de laatste acht jaar als verdachte in aanraking gekomen met politie of justitie of bent u strafrechtelijk veroordeeld? Dan bent u verplicht dit te vermelden, wanneer u een verzekering afsluit. Helaas kan een strafrechtelijk verleden negatieve invloed hebben op het afsluiten van een nieuwe verzekering. Wij leggen het u uit.

Welke gevolgen heeft een strafrechtelijk verleden op mijn verzekering?

“Ben u in de afgelopen acht jaar als verdachte in aanraking gekomen met de politie of justitie?”

Deze vraag wordt bij alle verzekeringsaanvragen gesteld door de verzekeraar. U bent verplicht om een strafrechtelijk verleden te vermelden. De verzekeraar stelt deze vraag om de betrouwbaarheid van de verzekeringsnemer te bepalen. Het gaat hierbij vooral om het eventuele risico voor de verzekeraar. Op basis van die informatie beoordeelt de verzekeraar of ze wel of niet een verzekeringsovereenkomst willen afsluiten. Zo kijken ze bijvoorbeeld of het strafrechtelijk verleden iets te maken heeft met de verzekering die u wilt afsluiten. Heeft u in het verleden een rijontzegging gehad, bijvoorbeeld vanwege alcoholmisbruik? Dan zullen de meeste verzekeringsmaatschappijen u geen autoverzekering willen afsluiten. U vormt dan simpelweg een te groot risico. Accepteert de verzekeringsmaatschappij uw aanvraag wel? Dan zal de premie wel hoger liggen dan normaal.

Mag een verzekeraar de verzekering zomaar opzeggen bij een strafrechtelijk verleden?

Vermeldt u uw strafrechtelijk verleden niet bij de verzekeringsaanvraag en komt de verzekeraar daar achter? Dan kan hij uw verzekering per direct stopzetten. Ook zal het in het vervolg nog lastiger zijn om een verzekering af te sluiten. Wanneer u de vragen op de verzekeringsaanvraag niet naar waarheid invult, betekent dit dat u verzekeringsfraude pleegt.  Veel verzekeringsmaatschappijen accepteren u niet als u geregistreerd staat als fraudeur. U staat dan in de databank van Stichting CIS, waar uw gegevens zichtbaar zijn voor alle aangesloten verzekeraars en gevolmachtigden.

Ben ik verplicht mijn strafrechtelijk verleden te vermelden bij het aanvragen van een verzekering?

De verzekeraar heeft geen inzicht in uw strafblad en weet van te voren dus niets van uw strafrechtelijk verleden. Als ze u er naar vragen bij de verzekeringsaanvraag bent u echter wel verplicht om eerlijk antwoord te geven. Verzwijgt u informatie? Dan pleegt u verzekeringsfraude. Zodra de verzekeringsmaatschappij hier achter komt stopt uw verzekering en verliest u het recht op uitbetaling bij schade of ongeval. U kunt hierbij de gevolgen tegen elkaar afwegen: met een strafrechtelijk verleden bestaat er nog een kans dat een reguliere verzekeringsmaatschappij uw aanvraag wil accepteren, afhankelijk van het vergrijp op uw strafblad. Wanneer u geregistreerd staat wegens fraude, zal geen enkele reguliere verzekeringsmaatschappij u willen accepteren en komt u automatisch bij De Vereende uit. Hier komen extra kosten bij kijken, zoals een hogere premie.

Hoelang blijft een strafrechtelijk verleden geregistreerd?

Hoe lang uw strafrechtelijk verleden geregistreerd blijft, is afhankelijk van het soort vergrijp. Over het algemeen vervalt een strafblad vaak na vijf jaar en zou u na vijf jaar al een verzekering bij een reguliere verzekeringsmaatschappij moeten kunnen afsluiten. Als u vergrijp echter minder dan 8 jaar geleden is, moet u het alsnog vermelden bij de verzekeraar. U zou in dit geval een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) kunnen aanvragen om aan te tonen dat uw verleden geen bezwaar vormt voor een verzekering. De verzekeraar kan dan zelf beslissen of ze u willen verzekeren.

Verzekering geweigerd door een stafrechtelijk verleden? Sluit uw verzekering af via Alpina!

Is u een verzekering geweigerd vanwege een strafrechtelijk verleden? Via Alpina kunt u een verzekering afsluiten bij De Vereende. Verzekeringsmaatschappij De Vereende specialiseert zich in het verzekeren van bijzondere risico’s. Hierdoor hebben ze een ruimer acceptatiebeleid en accepteren ze in principe iedereen als verzekeringsnemer. Alpina treedt dan op als tussenpersoon en verzekert u via de Vereende. Op deze manier kunt u toch een verzekering afsluiten, ook als u een strafblad heeft.

Wilt u overleggen over de mogelijkheden? Neem vooral contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur op telefoonnummer 088 – 688 37 00. U kunt ons ook een bericht sturen via de chat, WhatsApp of Messenger.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op