Kan ik een autoverzekering afsluiten met een strafrechtelijk verleden?

Ja, u kunt altijd een autoverzekering afsluiten, ook met een strafrechtelijk verleden. De kans is echter groot dat dit niet bij een reguliere verzekeringsmaatschappij kan. U kunt terecht bij een verzekeringsmaatschappij die zich specialiseert in bijzondere risico’s. Hier zitten echter wel extra voorwaarden vast aan het afsluiten van een autoverzekering, zoals bijvoorbeeld een hogere premie. Wij leggen u uit hoe u met een strafrechtelijk verleden alsnog een autoverzekering kunt afsluiten.

Ik ben geweigerd voor een autoverzekering vanwege mijn strafrechtelijk verleden

Een verzekeraar vraag naar uw strafrechtelijk verleden om vast te stellen om vast te stellen hoe betrouwbaar u bent. Bij het wel of niet accepteren van een autoverzekering, probeert de verzekeraar in te schatten hoe hoog het moreel risico is. Het moreel risico is eigenlijk het risico dat iemand minder voorzichtig is, omdat ze weten dat ze toch een (schade)vergoeding krijgen. In het geval van een autoverzekering kan het bijvoorbeeld betekenen dat iemand veel harder en minder voorzichtig rijdt, omdat hij weet dat hij bij schade toch wel uitbetaald wordt.

Op basis van acceptatievragen beoordeelt de verzekeraar of ze wel of niet een verzekering willen afsluiten. Zo kijken ze bijvoorbeeld of het strafrechtelijk verleden iets te maken heeft met de verzekering die u wilt afsluiten. Heeft u in het verleden een rijontzegging gehad, bijvoorbeeld vanwege alcoholmisbruik? Dan vormt u voor de meeste verzekeringsmaatschappijen een te groot risico en is de kans groot dat ze u niet zullen accepteren. Accepteert de verzekeringsmaatschappij uw aanvraag wel? Dan zijn daar wel bepaalde voorwaarden aan verbonden, zoals een hogere premie.

Ben ik verplicht mijn strafrechtelijk verleden te vermelden bij het afsluiten van een autoverzekering?

Ja, u bent verplicht uw strafrechtelijk verleden te vermelden als de verzekeraar daar naar vraagt. De verzekeraar heeft geen inzicht in uw strafblad. Zonder dat u het ze vertelt, weten zij dus niets over uw strafrechtelijk verleden. In dat geval hebben ze ook geen inzicht in het risico dat ze lopen. Daarom is het belangrijk dat u geen informatie over uw strafrechtelijk verleden verzwijgt. Dan pleegt u namelijk verzekeringsfraude.

Wat zijn de gevolgen als ik het niet vermeld bij mijn verzekeringsaanvraag?

Zodra de verzekeringsmaatschappij erachter komt dat u informatie heeft verzwegen kunnen zij uw autoverzekering per direct beëindigen. U verliest dan het recht op uitbetaling bij schade of ongeval. De keuze zou niet moeilijk moeten zijn: met een strafrechtelijk verleden kan de verzekeringsmaatschappij u nog accepteren, afhankelijk van het soort vergrijp op uw strafblad. Wanneer u geregistreerd staat als fraudeur zal geen enkele reguliere verzekeringsmaatschappij u accepteren. U komt dan automatisch terecht bij verzekeringsmaatschappij De Vereende. Hier komen wel extra kosten bij kijken, zoals het vooruit betalen van premie, een waarborgsom en een hogere premie.

strafrechtelijk verleden autoverzekering

Wanneer kan ik weer een autoverzekering afsluiten bij een reguliere verzekeringsmaatschappij?

Hoe lang uw strafrechtelijk verleden geregistreerd blijft, is afhankelijk van het soort vergrijp. Over het algemeen vervalt een strafblad vaak na vijf jaar en zou u na vijf jaar al een verzekering bij een reguliere verzekeringsmaatschappij moeten kunnen afsluiten. Als u vergrijp echter minder dan 8 jaar geleden is, moet u het alsnog vermelden bij de verzekeraar.  U zou in dit geval een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) kunnen aanvragen om aan te tonen dat uw verleden geen bezwaar vormt voor een verzekering. De verzekeraar kan dan zelf beslissen of ze u willen verzekeren.

De Vereende autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Strafrechtelijk verleden? Via Alpina kunt u bij De Vereende een autoverzekering afsluiten!

Met een strafrechtelijk verleden toch een autoverzekering afsluiten? Het liefste brengen we u onder bij een reguliere verzekeringsmaatschappij. Daarom zijn wij altijd op zoek naar verzekeringsmaatschappijen die u tegen reguliere tarieven willen accepteren? Lukt dat niet? Dan werken wij samen met De Vereende. Zij hebben een ruimer acceptatiebeleid en accepteren daarom bijna iedereen. Bereken direct online de premie voor uw autoverzekering via De Vereende!

Bereken direct de premie voor uw autoverzekering via De Vereende!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op