Welke soorten verzekeringsfraude zijn er?

Verzekeringsfraude komt in allerlei soorten en maten voor. Niet alle mensen die verzekeringsfraude plegen zien zichzelf als fraudeur. Want hoe erg is het nou als je de dekking van je autoverzekering nog even snel aanpast, voordat je de schade claimt? Of als je verzwijgt dat je vorige verzekering wel eens is opgezegd door een verzekeraar? Toch zijn dit allemaal vormen van verzekeringsfraude. Wij gaan in dit artikel dieper in op verschillende soorten verzekeringsfraude.

Wat is verzekeringsfraude precies?

Verzekeringsfraude is het opzettelijk misleiden van een verzekeraar, waarbij de fraudeur het doel heeft zichzelf ten onrechte te bevoordelen. Volgens het Verbond van Verzekeraars wordt er het meeste gefraudeerd met autoverzekeringen, inboedelverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen.

Soorten verzekeringsfraude

Er zijn verschillende soorten verzekeringsfraude. U kunt verzekeringsfraude plegen vóór het aangaan van een verzekeringsovereenkomst, bijvoorbeeld door onjuiste gegevens aan de verzekeraar te verstrekken. Ook kunt u verzekeringsfraude plegen ná het afsluiten van de verzekering. Wij noemen hier een aantal voorbeelden:

Liegen of verzwijgen bij het aanvragen van een verzekering

Verzekeringsfraude bij het aanvragen van een verzekering komt regelmatig voor. Iemand geeft onjuiste gegevens door om de acceptatiekans te vergroten. Voordat een verzekeraar een verzekeringsaanvraag accepteert, stelt hij altijd een aantal acceptatievragen. Acceptatievragen zijn bijvoorbeeld:

  • Heeft u ooit een ontzegging van rijbevoegdheid gehad?
  • Is uw verzekering ooit opgezegd of geweigerd door een andere verzekeraar?
  • Ben uw in de afgelopen acht jaar als verdachte in aanraking gekomen met de politie of justitie?

Indien een van deze vragen klopt, moet u deze altijd met ‘Ja’ beantwoorden. Als u de vragen niet naar waarheid beantwoord, pleegt u dus verzekeringsfraude.

Meer schade claimen dan er daadwerkelijk geleden is

Dit is een van de meest voorkomende soorten van verzekeringsfraude. Sommige mensen kunnen het niet laten of bij het claimen van schade een aantal extra zaken aan te geven, die eigenlijk helemaal niet geclaimd horen te worden. Bijvoorbeeld door een extra telefoon op te geven na een inbraak. Of een paar oude deuken in de auto te claimen na een aanrijding of parkeerongeluk. Ze overdrijven de daadwerkelijke schade of het aantal items dat gestolen is, zodat ze meer vergoedt krijgen van hun verzekeraar.

Doen alsof er schade is geleden of de feiten verdraaien

Verzekeraars maken regelmatig mee dat mensen doen alsof er schade is geleden, terwijl dit helemaal niet het geval is. Dit doen ze door bijvoorbeeld een laptop op te geven als gestolen, terwijl ze hem zelf verloren zijn. Of ze dienen een afgewezen schade nogmaals in, maar dan met een ander verhaal zodat het wel binnen de dekking van de verzekering valt. Ze verdraaien de feiten, zodat de verzekeraar een vergoeding uit moet keren.

Bereken online de premie voor uw verzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op