Wat is het Roy Data systeem?

Het Roy Data systeem is de centrale database van Stichting EPS. Roy Data bestaat sinds 1 september 2007. Daarvoor moest u schadevrije jaren aantonen met een royementsverklaring. Tegenwoordig wordt er echter gebruik gemaakt van een digitaal systeem waarin uw schadevrije jaren geregistreerd worden. Dit gebeurt na het beëindigen van de verzekering. Als u vervolgens een nieuwe autoverzekering afsluit, raadpleegt uw nieuwe verzekeraar Roy Data om te zien hoeveel schadevrije jaren u heeft. Zo kunnen ze de juiste premiekorting toekennen en betaalt u straks niet te veel voor uw autoverzekering.

De Vereende autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

roy data systeem

Hoe werkt het Roy Data systeem precies?

U bouwt schadevrije jaren op gedurende de looptijd van uw autoverzekering. Als de verzekering nog loopt zitten uw opgebouwde schadevrije jaren vast in de autoverzekering. Na het beëindigen van uw autoverzekering zet de verzekeraar uw schadevrije jaren in het Roy Data systeem. Als u een nieuwe verzekering afsluit, kan uw nieuwe verzekeraar de schadevrije jaren claimen en toevoegen aan uw polis. Hoe meer schadevrije jaren u heeft opgebouwd, hoe meer premiekorting u krijgt. Daarom is het belangrijk dat het juiste aantal schadevrije jaren wordt geregistreerd.

De Vereende autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Is het Roy Data systeem actueel?

Nee, het Roy Data is niet altijd actueel. Schadevrije jaren worden namelijk pas geregistreerd bij het beëindigen van een verzekering. Dat betekent dat de data wordt bijgewerkt, zodra de autoverzekering wordt stopgezet. Als uw autoverzekering nog actief is, zijn de schadevrije jaren die u gedurende deze periode heeft opgebouwd nog niet geregistreerd in Roy Data. Wanneer u de data opvraagt, kan het dus zo zijn dat u ondertussen meer schadevrije jaren heeft opgebouwd dan in Roy Data staat. Als u schade heeft geclaimd bij de verzekeraar kunt u ook zijn teruggevallen in schadevrije jaren. Hou hier dus rekening mee bij het bekijken van de gegevens in het Roy Data systeem.

Hoe lang staan mijn gegevens in het Roy Data systeem?

Schadevrije jaren zijn niet onbeperkt geldig. Na het opzeggen van uw autoverzekering zijn uw schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig. Dit verschilt wel per verzekeraar. Bij een enkele verzekeraar is dit maar 2 jaar, maar bij de ander weer 4 of zelf 5 jaar. Controleer daarom altijd bij het afsluiten van uw autoverzekering hoelang schadevrije jaren bij uw verzekeraar geldig zijn. Zo weet u hoelang uw schadevrije jaren in het Roy Data systeem blijven staan.

Wilt u uw gegevens in het Roy Data systeem inzien? Dan kunt u deze opvragen op de website van Stichting EPS door middel van het inzagerecht formulier. Dit verstuurt u samen met een kopie van uw legitimatiebewijs. Na het versturen van het formulier kan het wel even duren voordat u uw schadevrije jaren doorkrijgt. Dit duurt in de meeste gevallen maximaal 28 dagen.

Volgens mij kloppen mijn schadevrije jaren in Roy Data niet. Wat kan ik doen?

Het kan voorkomen dat de geregistreerde schadevrije jaren niet kloppen. Waarschijnlijk heeft uw vorige verzekeraar dan een verkeerd aantal schadevrije jaren geregistreerd. Als u een fout vermoedt, kunt u contact opnemen met de desbetreffende verzekeraar. Het heeft geen zin om hiervoor contact op te nemen met Stichting EPS. Stichting EPS kan en mag namelijk geen schadevrije jaren aanpassen.

Bereken direct de premie voor uw autoverzekering via De Vereende!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op