6 voorbeelden van verzekeringsfraude

Er zijn talloze voorbeelden van verzekeringsfraude op te noemen. Sommige fraudeurs zien wat ze doen niet echter als verzekeringsfraude. Het lijkt soms maar iets kleins en onschuldigs. Toch kunt u maar beter oppassen, want er zitten grote gevolgen aan het plegen van fraude. Er zijn verschillende soorten verzekeringsfraude, bijvoorbeeld:

  • Liegen of verzwijgen bij het aanvragen van een verzekering
  • Het opzettelijk veroorzaken van schade
  • Meer schade claimen dan er daadwerkelijk geleden is
  • Doen alsof er schade is geleden of de feiten verdraaien

Om duidelijk te maken wat verzekeringsfraude precies is geven we u hieronder 6 voorbeelden van verzekeringsfraude.

#1 De dekking van uw verzekering aanpassen, vóórdat u de schade claimt

Een duidelijk voorbeeld van verzekeringsfraude is het aanpassen van de dekking van uw verzekering, voordat u de schade claimt. Stel: u rijdt tegen een paaltje en hebt een flinke deuk in uw auto. Met uw WA + beperkt casco autoverzekering wordt schade aan uw eigen auto niet vergoed. Daarom verhoogd u snel de dekking naar WA + volledig casco, voordat u de schade claimt. Dan is schade aan eigen auto door eigen schuld wel vergoedt en krijgt u een schade uitkering van uw verzekeraar. U claimt dus een oude schade op de nieuwe dekking.

#2 Liegen of informatie achterhouden op een verzekeringsaanvraag

Het lijkt zoiets kleins, een vraag met ‘Nee’ beantwoorden die u eigenlijk met ‘Ja’ moet beantwoorden. De verzekeraar stelt deze vragen echter niet voor niets. Een verzekeraar wil een duidelijk en volledig beeld krijgen van wie en wat ze precies verzekeren. Daarom stellen ze altijd een aantal acceptatievragen aan een verzekeringsnemer, voordat ze beslissen of ze de aanvraag accepteren of niet. Een verzekeringsovereenkomst is gebaseerd op vertrouwen. Als u informatie verzwijgt of liegt op uw verzekeringsaanvraag kan de verzekeraar er niet op vertrouwen dat u zich aan de verzekeringsregels houdt. U misleidt doelbewust de verzekeraar, in de hoop dat ze uw verzekeringsaanvraag accepteren. Dit wordt gezien als een vorm van verzekeringsfraude.

#3 Een aanrijding of inbraak in scène zetten

Nog een voorbeeld van verzekeringsfraude is een aanrijding of inbraak in scène zetten, met als doel het opstrijken van verzekeringsgeld. Aan de verzekeraar de taak om aan te tonen dat het in scène is gezet. In sommige gevallen is dit niet moeilijk, bijvoorbeeld als er een ruit van binnenuit is ingeslagen of als er medeplichtigen waren die wel willen praten. Heeft u met een in scène gezette aanrijding of inbraak andere personen in gevaar gebracht? Dan kan de straf wel eens zwaarder zijn dan u denkt.

#5 Meer items opgeven dan er daadwerkelijk gestolen zijn

Stel dat er bij u is ingebroken. Er zijn een aantal zaken gestolen, zoals een televisie en een iPad. Het is dan heel verleidelijk om een extra mobiele telefoon of wat sieraden op te geven als gestolen bij het indienen van de schadeclaim. Er is immers toch al ingebroken. Helaas is dit echt een vorm van verzekeringsfraude. Personen die dit doen worden gezien als ‘opportunistische’ fraudeurs.

#6 Meteen een paar oude deuken in uw auto claimen bij het opgeven van de autoschade

Door een aanrijding heeft u een aantal deuken in uw auto. Er zitten al een aantal oudere deuken waar u nooit iets aan heeft laten doen. Bij het doorgeven van de autoschade besluit u alle deuken op te geven. Pleegt u dan verzekeringsfraude? Ja, want u misbruikt de situatie om er zelf beter van te worden. Die deuken zijn eerder ontstaan en daarom heeft u daarvoor geen recht om schadevergoeding.

Bereken online de premie voor uw verzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 16-03-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op