Mijn aanvraag voor een autoverzekering is geweigerd: wat moet ik doen?

Is uw aanvraag voor een autoverzekering geweigerd? Heel vervelend om te horen op het moment dat u uw nieuwe auto goed wilt verzekeren! Een verzekeraar kan de aanvraag om verschillende redenen weigeren. Wij leggen u uit waar verzekeraars naar kijken bij een aanvraag en hoe u alsnog een autoverzekering kunt afsluiten als uw aanvraag geweigerd is.

Waar kijken verzekeraars naar bij de aanvraag van een autoverzekering?

Verzekeraars kijken altijd naar het verzekeringsverleden van de aanvrager. Dit doen ze door de databank van Stichting CIS te controleren. Stichting CIS houdt alle belangrijke verzekeringsgegevens bij in hun databank. Op deze manier proberen verzekeraars te bepalen hoe groot de kans is dat u een schadeclaim indient of de verzekeringspremie niet betaalt. Zo bepalen ze hoeveel risico ze lopen. Verzekeraars letten vaak op de volgende factoren:

Schadeverleden

Verzekeraars kunnen in de Roy Data-database zien hoe vaak u een schadeclaim heeft ingediend. Als de verzekeraar ziet dat u veel schades heeft geclaimd, dan kan uw aanvraag voor een autoverzekering geweigerd worden. Verzekeraars denken namelijk dat als u in het verleden veel schades heeft geclaimd, u dit in de toekomst ook zult doen.

Strafrechtelijk verleden

Een strafrechtelijk verleden zal ervoor zorgen dat uw aanvraag voor een autoverzekering eerder geweigerd wordt, zelfs als uw strafblad niets met uw rijgedrag te maken heeft. Voor verzekeraars vormt iemand met een strafblad een te hoog moreel risico. Ze gaan er namelijk vanuit dat iemand met een strafblad het minder nauw neemt met de verzekeringsregels of het betalen van de premie. Hierdoor vinden veel verzekeraars het risico te hoog om u te verzekeren.

Betalingsverleden

Vergeet u een keertje de verzekeringspremie te betalen? Veel verzekeraars maken daar niet direct een probleem van. U wordt dan niet meteen geregistreerd bij Stichting CIS. De verzekeraars stuurt u eerst een betalingsherinnering, waarna u de premie alsnog kunt betalen. Komt het vaker voor dat u de premie niet (op tijd) betaalt? Dan heeft u kans dat uw verzekeraar de autoverzekering stopzet. Vervolgens maakt de verzekeraar hier een melding van bij Stichting CIS. Uw CIS-registratie is vervolgens voor elke aangesloten verzekeraar zichtbaar. De kans is groot dat  geen enkele reguliere verzekeringsmaatschappij u daarna meer wilt verzekeren.

Rijontzegging

Met een rijontzegging mag u voorlopig geen motorvoertuig meer besturen. U krijgt bijvoorbeeld een rijontzegging voor rijden onder invloed, doorrijden na een ongeluk, meer dan 50 kilometer per uur te hard rijden of voor rijden tijdens een rijontzegging of met een ongeldig rijbewijs.  Hoelang de rijontzegging duurt, hangt af van de grootte van het vergrijp. Zo kunt u een rijontzegging voor enkele dagen, een paar weken, maanden en soms zelf jaren krijgen.

autoverzekering geweigerd aanvraag

Dit kunt u doen als u het niet eens bent met de weigering van uw aanvraag

Allereerst is het belangrijk dat u weet waarom uw aanvraag voor een autoverzekering geweigerd is. Als u wilt weten welke persoonsgegevens in de CIS-databank staan, kunt u een inzageverzoek doen bij Stichting CIS. Vindt u uw CIS-registratie onterecht? Dan kunt u via CIS een verzoek tot correctie indienen bij de verzekeraar die u heeft geregistreerd. Via de website van CIS kunt u op een formulier aangeven welke gegevens verkeerd zijn en waarom u dat vindt. Stichting CIS geeft uw verzoek vervolgens door aan uw verzekeraar. De verzekeraar kan uw verzoek dan accepteren of weigeren.

Blijft uw CIS-registratie staan en bent u het hier niet mee eens? Dan kunt u een klacht indienen bij de klachtencommissie van de verzekeraar. Verder bestaat er nog de mogelijkheid om een klacht voor te leggen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. De laatste stap is uw klacht voorleggen aan de rechter, maar hier komen vaak hoge juridische kosten bij kijken. Zodra uw CIS-registratie verwijderd is, kunt u in principe weer zonder moeite bij elke verzekeringsmaatschappij een autoverzekering afsluiten.

De Vereende autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Aanvraag geweigerd? Sluit een autoverzekering af via Alpina!

Ook als uw aanvraag voor een autoverzekering is geweigerd kunt u via Alpina altijd een autoverzekering afsluiten! Onze missie is om u verzekerd te krijgen bij een reguliere verzekeringsmaatschappij. Lukt dat niet? Dan kunnen we u altijd verzekeren bij verzekeringsmaatschappij De Vereende. De Vereende is speciaal opgericht voor bijzondere zaken op het gebied van verzekeren. Wanneer u een autoverzekering afsluit bij De Vereende zitten daar echter wel een aantal extra kosten aan verbonden. Zo ligt de premie iets hoger dan bij andere maatschappijen, moet u drie maanden premie vooruit betalen en betaalt u ook een waarborgsom. Deze extra kosten zijn bedoeld om het hogere risico dat De Vereende loopt te compenseren.

Wilt u een indicatie van de premie voor uw autoverzekering bij De Vereende? Via onze online rekentool kunt u die gemakkelijk berekenen. Vervolgens kunt u eenvoudig de verzekering online afsluiten. Houd er wel rekening mee dat uw autoverzekering bij De Vereende pas ingaat nadat u de eerste drie maanden premie heeft betaalt en het aanvraagformulier volledig ingevuld en ondertekend heeft opgestuurd. Het duurt dus enkele dagen voordat u dekking heeft.

Bereken direct de premie voor uw autoverzekering via De Vereende!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op