Waarom verzekeringsfraude aangeven?

Verzekeringsfraude aangeven is lastig, vooral als het slechts vermoedens zijn. Toch is het altijd verstandig om een vermoeden te melden. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat ze zelf de dupe zijn van verzekeringsfraude. Het is namelijk zo dat hoe meer fraude er gepleegd wordt, hoe meer de premie voor verzekeringen stijgt. Het is dus vaak de eerlijke consument die meebetaalt aan verzekeringsfraude. Wij leggen u hier uit waar u verzekeringsfraude kunt aangeven.

Waar kan kan ik verzekeringsfraude aangeven?

U kunt verzekeringsfraude aangeven bij het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars. Het CBV is speciaal opgericht om verzekeraars te helpen bij het tegengaan van verzekeringscriminaliteit. Niet alleen verzekeringsfraude, maar ook cybercrime, afpersing, chantage, witwassen of corruptie onder het personeel en zakelijk relaties.

Als u de melding liever niet persoonlijk doet, kunt u dit ook anoniem doen. U hoeft u naam dan niet te noemen en blijft anoniem. U kunt verzekeringsfraude aangeven door een e-mail te sturen naar  [email protected] of door te bellen naar 070-333 85 00.

Welke soorten verzekeringsfraude kan ik aangeven?

U kunt alle soorten verzekeringsfraude aangeven. Er zijn ook een aantal vormen die u misschien niet direct herkent als verzekeringsfraude, daarom zullen we ze hieronder even toelichten:

Verzekeringsfraude bij het aanvragen van een verzekering

Het bewust liegen of verzwijgen van informatie op een verzekeringsaanvraag is een vorm van verzekeringsfraude. Bijvoorbeeld door niet eerlijk antwoord te geven op de acceptatievragen van de verzekeraar. Vaak wordt er gevraagd of uw verzekering wel eens is opgezegd of geweigerd door een verzekeraar, of u ooit een ontzegging van rijbevoegdheid heeft gehad en of u een strafrechtelijk verleden heeft. De verzekeraar verwacht dat u naar waarheid antwoord. Als u dit niet doet, pleegt u dus verzekeringsfraude.

verzekeringsfraude aangeven

Meer schade claimen dan er daadwerkelijk geleden is

Het doorgeven van onjuiste feiten aan de verzekeraar. Bijvoorbeeld door het overdrijven van de daadwerkelijke schade of het aantal items dat gestolen is, zodat de verzekeraar een hogere schadevergoeding uitkeert. Verzekeraars noemen dit opportunistische fraudeurs.  Mensen die misbruik van de situatie om er zelf beter van te worden. Bijvoorbeeld door, als er is ingebroken in huis, een extra laptop, iPad of dure televisie te claimen die ze helemaal niet in bezit hadden.

De Vereende verzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Doen alsof er schade geleden is of feiten verdraaien

Soms zijn er schades die niet binnen de dekking van de verzekering vallen. Bijvoorbeeld als iemand ruitschade aan de auto heeft, maar slechts WA-verzekerd is. Om ruitschade vergoedt te krijgen moet je een WA + beperkt casco autoverzekering hebben. Door snel de dekking van de verzekering aan te passen en daarna pas de schade te claimen, probeert iemand alsnog een schadevergoeding te krijgen. Ook worden er vaak items die verloren of kapot zijn, opgegeven als gestolen.

Het opzettelijk veroorzaken van schade

Het opzettelijk veroorzaken van schade, bijvoorbeeld door een aanrijding of inbraak in scène te zetten. Een verzekeraar moet dan kunnen aantonen dat het echt om verzekeringsfraude gaat. Geen gemakkelijk taak. Daarom stellen ze bij vermoedens van fraude altijd een onderzoek in.

Bereken online de premie voor uw verzekering

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op