Hoe wordt verzekeringsfraude onderzocht?

Het aantal meldingen van verzekeringsfraude stijgt snel. Onlangs is er zelfs een recordaantal gevallen van verzekeringsfraude vastgesteld. Er zit hierbij wel een verschil in het aantal onderzoeken naar fraude en het aantal vastgestelde fraudegevallen. Een verzekeraar moet immers wel kunnen aantonen dat er daadwerkelijk sprake is van fraude. Daarom stellen ze bij vermoedens van verzekeringsfraude altijd een onderzoek in. Wij leggen u hier uit hoe verzekeringsfraude onderzocht wordt.

Wanneer doet een verzekeraar onderzoek naar verzekeringsfraude?

Dient u een schadeclaim in? Dan kan het zijn dat de verzekeraar gaat onderzoeken of de claim wel rechtmatig is. Claims worden vaak getoetst door een automatisch systeem. Zo is er een bepaald grensbedrag waarboven automatisch een controle kan worden uitgevoerd. Bij autoschade is dit bijvoorbeeld €1.000,- en bij een fiets €500,-. Ook zijn er een aantal signalen die standaard opgepikt worden. Bijvoorbeeld als u binnen korte tijd dezelfde schade claimt. Of als u de dekking van uw verzekering heeft aangepast en direct daarna een schade claimt. Dit zijn allemaal redenen voor een verzekeraar om een onderzoek in te stellen.

Daarnaast controleert een verzekeraar bij een verzekeringsaanvraag altijd de identiteit van de aanvrager. Is er reden om aan te nemen dat er iets niet helemaal klopt aan de ingevulde gegevens? Dan kan de verzekeraar een onderzoek instellen. Verzekeringsfraude is namelijk ook het niet opgeven van eerlijke informatie tijdens het aanvragen van de verzekering.

Onderzoek vermijden: voorkom misverstanden

Er kan natuurlijk altijd sprake zijn van vergissing. Een foutje is immers zo gemaakt. Een verzekeringsmaatschappij ziet u dan echt niet direct als fraudeur. Het is wel belangrijk dat u bij het invullen van de verzekeringsaanvraag de gegevens goed controleert om misverstanden te voorkomen. Is een bepaalde vraag niet helemaal duidelijk tijdens het invullen van de aanvraag? Neem dan vooral even contact met ons op! Wij geven u graag duidelijkheid. U kunt ons maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 telefonisch bereiken op 088 – 688 37 00 of ons een bericht sturen via de chat, WhatsApp of Messenger.

Bereken online de premie voor uw verzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 16-03-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op