Hoe kan ik informatie in Roy Data opvragen?

Vroeger werden schadevrije jaren aangetoond met een royementsverklaring. Sinds 1 september 2007 zijn verzekeringsmaatschappijen echter overgaan op een digitaal systeem: Roy Data. Roy-Data is de naam van een systeem voor de royementsgegevens voor de verzekeringsmarkt. Roy Data (Royementsverklaringen-Database) zorgt ervoor dat schadevrije jaren digitaal kunnen worden opgeslagen en dus makkelijker toegankelijk zijn. Niet alleen verzekeraars kunnen gegevens uit het Roy Data register opvragen, u als verzekeringsnemer kan dat ook. Op Geennee.nl leggen we u uit hoe u dat doet.

De Vereende autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

roy data opvragen

Hoe werken schadevrije jaren in Roy Data?

Schadevrije jaren worden na het beëindigen van uw autoverzekering in Roy Data gezet. Als u vervolgens een nieuwe autoverzekering afsluit, kan uw nieuwe verzekeraars uw schadevrije jaren opvragen in Roy Data. Deze voegt hij vervolgens toe aan uw verzekeringspolis. Dit digitale systeem heeft grote voordelen. Zo is het niet meer nodig om de papieren royementsverklaring (bonus-malusverklaring) te overhandigen bij het overstappen naar een nieuwe verzekeringsmaatschappij.

Schadevrije jaren zijn helaas niet onbeperkt geldig. Na het opzeggen van uw autoverzekering zijn uw schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig. Dit verschilt wel per verzekeraar. Bij een enkele verzekeraar is dit maar 2 jaar, maar bij de ander weer 4 of zelf 5 jaar. Controleer daarom altijd bij het afsluiten van uw autoverzekering hoelang schadevrije jaren bij uw verzekeraar geldig zijn. Zo weet u hoelang uw schadevrije jaren in het Roy Data systeem blijven staan.

De Vereende autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Online informatie opvragen

Via de website van Stichting EPS kunt u informatie in Roy Data opvragen. Dit doet u door het inzagerecht formulier in te vullen en een kopie van uw legitimatiebewijs toe te voegen. Hou er wel rekening mee dat het even kan duren voordat u de gegevens daadwerkelijk krijgt. Over het algemeen duurt het maximaal 28 dagen.

De informatie in Roy Data is niet altijd actueel. Schadevrije jaren worden namelijk pas in Roy Data gezet als uw autoverzekering is beëindigt. Als u nog een autoverzekering heeft lopen staan de schadevrije jaren die u gedurende die periode heeft opgebouwd nog niet geregistreerd. Schadevrije jaren die zijn opgebouwd terwijl uw autoverzekering nog loopt, kunt u opvragen bij uw verzekeraar. Deze zullen zij ook jaarlijks vermelden op het polisblad.

Heeft dit invloed op de autoverzekering?

Als u een nieuwe autoverzekering afsluit, zal de verzekeraar in Roy Data kijken hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Wanneer de schadevrije jaren nog niet geclaimd zijn door een andere maatschappij, worden deze aan de nieuwe polis toegekend.

U kunt ook negatieve schadevrije jaren hebben. Wanneer u negatieve schadevrije jaren heeft, dan wordt dit een malus situatie genoemd. Het gevolg van negatieve schadevrije jaren is dat u een hogere premie moet betalen voor uw autoverzekering. Wanneer uw saldo negatief is, kan dit gevolgen hebben voor het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Het is namelijk niet van vanzelfsprekend dat elke verzekeringsmaatschappij bestuurders met een malus situatie accepteert. Het is verstandig om, voordat u uw verzekering opzegt, eerst bij de nieuwe verzekeringsmaatschappij te controleren of zij u willen accepteren. Anders kunt u altijd nog terecht bij verzekeringsmaatschappij de Vereende. Zij hebben een ruimer acceptatiebeleid en zullen uw aanvraag dus vrijwel altijd accepteren.

Bereken direct de premie voor uw autoverzekering via De Vereende!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op