Moet een verzekeraar bewijs aanleveren bij verdenking van verzekeringsfraude?

Ja, als een verzekeraar verzekeringsfraude vermoedt, moet hij dit ook kunnen aantonen met bewijs. Daarom stellen ze bij verdenking van verzekeringsfraude altijd een onderzoek in. Het aantonen van verzekeringsfraude is namelijk geen gemakkelijke opgave. Daarom hebben ze verschillende onderzoeksmethoden om de waarheid boven tafel te halen.

Een verzekeraar moet goed onderzoeken of er inderdaad sprake is van opzet. Het kan namelijk ook zo zijn dat het gaat om een fout of misverstand. Zo komt het regelmatig voor dat een verzekerde het schadeformulier per ongeluk verkeerd invult. Of dat iemand de gebruikte termen niet begrijpt en daarom iets verkeerds zegt. De verzekeraar moet met bewijs kunnen aantonen dat het niet gaat om een misverstand of vergissing, maar om opzettelijke misleiding van de verzekeraar.

Hoe verzamelen ze bewijs van verzekeringsfraude?

Er zijn verschillende onderzoeksmethoden om verzekeringsfraude aan te tonen. Elke verzekeraar maakt gebruik van andere onderzoeksmethoden. Een aantal onderzoeken voert de verzekeraar zelf uit, maar ze kunnen dit ook uitbesteden aan een extern onderzoeksbureau of een expert. Een verzekeraar kan bewijs van verzekeringsfraude verzamelen door:

  • Een toedrachtonderzoeker in te schakelen om de verzekerde of betrokken derden te interviewen. Een verzekeraar zal altijd eerst verhaal halen bij de verzekerde zelf.
  • Persoonsgegevens te verzamelen uit verschillende bronnen. Belangrijke bronnen zijn bijvoorbeeld het kentekenregister van de RDW, de Kamer van Koophandel, het Kadaster en natuurlijk internet. Daarnaast kunnen ze ook informatie verzamelen bij tipgevers of getuigen.
  • Informatie te verzamelen door middel van observatie, ongevalsanalyse, notacontrole, brand(technisch) onderzoek of een onderzoek naar braaksporen.
  • Gebruik te maken van informatie uit het waarschuwingssysteem voor financiële instellingen. In dit systeem staan de gegevens van personen die een risico vormen.
  • Voorspellende software in te zetten. Dit middel wordt veelgebruikt door verzekeraars. Voorspellende software maakt onderscheid tussen schadeclaims die direct worden goedgekeurd en schadeclaims die moeten worden onderzocht wegens verdenking van fraude.

Onderzoekskosten voor rekening fraudeur

Heeft de verzekeraar bewijs van verzekeringsfraude gevonden? Dan zijn de onderzoekskosten voor rekening van de fraudeur. Wel zo eerlijk, aangezien er geen kosten zouden zijn als er geen fraude was gepleegd. Deze kosten kunnen soms flink oplopen, vooral als er een extern onderzoeksbureau of een expert ingehuurd moet worden.

verzekeringsfraude bewijs

Gevolg van bewijs van verzekeringsfraude

Als de verzekeraar verzekeringsfraude kan bewijzen, heeft dit vervelende gevolgen. Zo zal de verzekeraar een eventuele schadeclaim afwijzen. Daarnaast kan de verzekeraar uw verzekering per direct royeren. Niet alleen de verzekering waarmee u fraude heeft gepleegd, maar ook andere lopende verzekeringen bij dezelfde verzekeraar kunnen geroyeerd worden. Ook wordt u als fraudeur geregistreerd in onder andere de databank van Stichting CIS. Uw geregistreerde gegevens zijn dan voor alle aangesloten verzekeraars zichtbaar. Veel mensen verwarren dit met een zogenaamde ‘zwarte lijst‘. Een dergelijke zwarte lijst bestaat niet, hier bedoelt men een CIS-registratie mee.

De Vereende autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Verzekering afsluiten als er bewijs is van verzekeringsfraude

Als uw verzekeraar met bewijs kan aantonen dat u verzekeringsfraude heeft gepleegd is het afsluiten van een nieuwe verzekering lastig. Veel reguliere verzekeringsmaatschappijen vinden dat u een te groot risico vormt. U kunt dan alleen nog terecht bij verzekeringsmaatschappij De Vereende. De Vereende is speciaal opgericht voor het verzekeren van bijzondere risico’s. Door hun ruime acceptatiebeleid accepteren ze in principe iedereen. Hier staan wel een aantal extra kosten tegenover. Zo krijgt u een hogere premie, moet u bij het afsluiten van de verzekering drie maanden premie vooruit betalen en staat u een waarborgsom af.

Heeft u nog vragen of vraagt u liever advies aan een van onze verzekeringsspecialisten? Neem dan vooral contact met ons op. Heeft u vermoedens van verzekeringsfraude? Lees hier waarom en hoe u dat moet melden.

Bereken online de premie voor uw verzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op