Welke straf krijg je voor verzekeringsfraude?

Verzekeraars krijgen steeds meer te maken met verzekeringsfraude. Onlangs is er zelfs een recordaantal gevallen van verzekeringsfraude vastgesteld. Verzekeraars willen streng optreden tegen fraude. Daarom is de straf voor fraudeurs niet mis. Maar wat voor straf krijg je precies als je verzekeringsfraude pleegt?

Meerdere straffen voor het plegen van verzekeringsfraude

Straf klinkt misschien heel ernstig, maar er zitten flink wat consequenties aan het plegen van verzekeringsfraude. Het hangt natuurlijk wel af van de aard en ernst van het misdrijf. Aan verzekeringsfraude op grote schaal zit een zwaardere straf verbonden dan aan het liegen op een verzekeringsaanvraag. Verzekeringsfraude kan de volgende gevolgen hebben:

Geen schade-uitkering

Bij vastgestelde verzekeringsfraude zal de verzekeraar geen schadevergoeding uitkeren. In veel gevallen is het zo dat ze de gehele schadeclaim weigeren uit te keren, ook als er maar een klein gedeelte gefraudeerd is. Bijvoorbeeld als er bij u is ingebroken en u een mobiele telefoon die eigenlijk niet gestolen is, opgeeft bij de schadeclaim. Als de verzekeraar hier achter komt, kan hij de hele claim weigeren uit te keren. Ook als er andere spullen wel echt gestolen zijn. Dan zit u met meer kosten dan wanneer u niet had gelogen over die mobiele telefoon.

Een boete van €532,-

Wie verzekeringsfraude pleegt, krijgt sinds 2016 een standaard boete van €532,- opgelegd. Deze boete wordt gevorderd door Serviceorganisatie Directe Aansprakelijkheid (SODA). Het Verbond van Verzekeraars heeft deze boete in het leven geroepen om stelselmatige fraudeurs harder aan te pakken. Bovendien hopen ze met deze boete potentiële verzekeringsfraudeurs af te schrikken.

Onderzoekskosten zelf betalen

Als een verzekeraar fraude vermoedt, moet hij dit wel kunnen aantonen. Daarom stelt een verzekeraar altijd een onderzoek in bij vermoedens van fraude. Deze onderzoekskosten kunnen soms flink oplopen, bijvoorbeeld als er een extern onderzoeksbureau of een expert ingehuurd moet worden. Zodra de verzekeraar heeft vastgesteld dat er inderdaad fraude is gepleegd worden de onderzoekskosten verhaald op de fraudeur. Wel zo eerlijk, want als de fraudeur geen fraude had gepleegd, had er ook geen onderzoek ingesteld hoeven worden.

verzekeringsfraude straf

Een registratie als fraudeur

Hoewel dit misschien niet direct als een zware straf klinkt, heeft een registratie wegens verzekeringsfraude grote invloed op uw (toekomstige) verzekeringen. Ten eerste wordt u geregistreerd in het interne frauderegister van de verzekeraar. Deze is alleen voor intern gebruik en is bedoeld om de organisatie te waarschuwen en ervoor te zorgen dat u daar niet alsnog opnieuw een verzekering kunt afsluiten.

Ten tweede wordt u geregistreerd in de databank van Stichting CIS. In tegenstelling tot de interne frauderegisters is de CIS databank voor elke aangesloten verzekeraar toegankelijk.  Stichting CIS staat voor Stichting Centraal Informatie Systeem. In hun databank bewaren ze alle verzekeringsgegevens die belangrijk zijn om te delen met verzekeraars. De databank heeft als doel om eventuele risico’s voor verzekeraars beheersbaar te maken en fraude zoveel mogelijk te voorkomen. Dat betekent dat niet alleen fraudeurs geregistreerd staan, maar ook wanbetalers, mensen met een rijontzegging en mensen met een strafrechtelijk verleden.

De Vereende verzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Melding CBV

CBV staat voor Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit. Het CBV is een afdeling binnen het Verbond van Verzekeraars. Deze afdeling is speciaal opgericht voor het ondersteunen van verzekeraars bij de aanpak van fraude en andere vormen van verzekeringscriminaliteit. Een melding bij het CBV is vooral van invloed als u solliciteert binnen de verzekeringsbranche of bij een financiële instelling. Bedrijven binnen deze branches zullen eerst het CBV raadplegen. Met een melding wegens verzekeringsfraude maakt u geen goede eerste indruk. Ze kunnen uw sollicitatie hierom ook afwijzen. Verzekeringsfraude kan dus ook gevolgen hebben voor uw carrière.

Aangifte politie

De zwaarste straf voor verzekeringsfraude is aangifte bij de politie. Dit komt in praktijk echter niet vaak voor. Een verzekeraar doet dit met name als het fraudebedrag heel hoog is of wanneer er sprake is van georganiseerde misdaad. Het gaan dan om relatief zware zaken.

Straf wegens verzekeringsfraude? Sluit een verzekering af via Geennee.nl!

Heeft u verzekeringsfraude gepleegd en lukt het niet om een nieuwe verzekering af te sluiten? Op Geennee.nl kunt u altijd een verzekering afsluiten bij De Vereende. De Vereende specialiseert zich in het verzekeren van bijzondere risico’s. U kunt gemakkelijk online een indicatie premie berekenen voor uw verzekering bij De Vereende.

Bereken online de premie voor uw verzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op